joi, 29 martie 2012

“VIATA ESTE UN DAR”




UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
PROIECT “VIATA ESTE UN DAR”
RAPORT PRIVIND DESFASURAREA ACTIVITAILOR PREVAZUTE IN PROIECTUL “VIATA ESTE UN DAR”


Uniunea Femeilor Bihor Oradea in colaborare cu intitutiile guvernamentale si intitutiile locale, cultele , lacasele de cult ale diferitelor confesiuni si O.N.G. din Municipiul Oradea , au organizat in perioada 20- 29 Martie 2012, actiuni complexe prin proiectul : “VIATA ESTE UN DAR”

Prin acest proiect am incercat sa sustinem si sa ne alaturam actiunii nationale declansate prin “MARSUL PENTRU VIATA” in cca 20 orase si municipii din Romania

Proiectul prevede organizarea unor activitati in perioada 20 -29 Martie 2012, in scopul constientizarii comunitatii, asupra fenomenelor alarmante de deagradare a vietii familiale prin faptul ca familiile nu doresc, nu au posibilitate si nu isi asigura o dezvoltare familiala prin nasterea copiilor.

Numarul intreruperilor de sarcina este datorat multiplelor cauze ale starii generale a populatiei ,dar este considerat ca fiind procentul cel mai ridicat din tarile Europene.

Suferintele morale si fizice ale familiilor in care se practica intreruperea sarcinilor se datoreaza pe langa incapacitatea de a asigura resursele neccesare pentru un mod de viata considerat decent, compatibil cu demnitatea umana si lipsei acute de credinta privind faptul ca “viata este un dar” si mai ales lipsei cunoasteri repercursiunilor dezastruoase asupra sanatatii femeilor

Pentru actiunile care au fost prevazute a se realiza in cadrul proiectului “Viata este un dar” au fost nominalizate diverse zile, au fost prevazute diferite locatii, functie de grupul tinta, tema abordata, obiective propuse, rezultate scontate.

In dorinta de a obtine o deschidere mare spre aceasta tema: “Viata este un dar ” si mai ales pentru a realiza constientizarea importantei temei, in comunitate s-au derulat uramatoarele activitati:



1.Emisuni directe la posturile de Radio locale respective : Radio Transilvania, Radio maria si Radio Vocea evengheliei. Mesajul transmis prin aceste emisiuni a accentuat faptul ca a scazut dorinta de a da viata copiilor. Deasemenea s-au scos in evidenta masuri si posibilitati de prevenire si combatere a acestei situatii nefavorabile societatii prin cabinetele de Planning Familial , prin Cabinetele de psihoteratie si mai ales prin cunoasterea si respectarea normelor de conduita morala si de credinta, care stabilesc intrerupera sarcinii ca o infractiune savarsita fata de alta persoana fara posibilitate de aparare.

2.Lectorate cu parintii care au avut loc in unitatile de invatamnat. Prin aceste intalniri s-a insistat asupra valorii familiei pe care o contureaza in mod special numarul de copii dintr-o familie , copii care asigura motivatia , surpriza si bucuraia familei. Dialogul interactive s-a axat si pe problemele de natura sociala care nu permit familiei nasterea copiilor precum si a cazurilor de boala ale mamelor care sunt un obstacol in acceptarea sarcinii

3.Cursuri educative cu elevii din clasele X, XI, XII, din unitatile de invatamant, in scopul constientizarii elevilor asupa riscurilor unei vietii sexual necontrolate si abusive, relevante pentru perioada de adolescenta. Prin prezentatrile realizate, s-a insistat ca elevii sa nu practice consumul de alcool sau droguri pentru ca in aceste conditii se pot declansa perturbari serioase in functiunile hormonale care conduc la riscuri majoare privind conduit morala . In foarte multe cazuri acestea sunt cauzele violurilor sau a perversiunilor sexual.

4.Actiunea stradala.Elevii din multe unitati de invatamant scolar si prescolar au participat la o ampla actiune stradala ca un “semnal de alarma” asupra fenomenului de crestare a procentului de intrerupere a sarcinilor .In dorinta de a obtine o deschidere mare spre aceasta tema: “Viata este un dar ” si mai ales pentru a realiza constientizarea importantei temei, in comunitate .Actiunea stradala a avut ca scop, sensibilizarea trecatorilor prin difuzarea fluturasilor, pliantelor si a desenelor personalizate, confectionate si executate de catre prescolarii si scolarii in unitatile de invatamant, colaboratoare in acest proiect. Unitatile de invatamant prescolare si scolare s-au deplasat in zone aglomerate , in statiile mijloacelor de transport din apropierea sediului unitatii de invatamnat pentru a oferi trecatorilor, fluturasi , desene, pliante, sub supravegherea cadrelor didactice si a reprezentantelor Uniunii Femeilor

5. Marsul pentru viata. Marsul a fost evenimentul central in jurul careia s-au realizat activitatile complimentare de sustinere a marsului si mai ales de sensibilizare a comunitatii privind neccesitata permanetizarii atentiei asupa fenomenului demeografic foarte scazut , care se poate corecta numai prin stagnarea intreruperilor intentionate de sarcina. Participantii au format coloanele de sustinatori ai marsului, din fata bisericilor cultelor pe care le-au reprezentat. Toate coloanele au fost inzestrate cu pancarde, bannere si materiale publicitare si s-au indreptat spre Statuia lui” Mihai Viteazu” din Parcul Unirii. Discursurile au fost prezentate de catre reprezentantele autoritatilor locale, reprezentanta Institutiei Parlamentului si a reprezentantilor cultelor si confesiunilor religioase din diferite biserici. Coloana a pornit in mars pana la Statuia Ostasului Necunoscut din Parcul 1 Decembrie, unde a asistat la un program artistic deosebit de placut si valoros prin reprezentantii care au evoluat pe scena.

6. Seara de rugaciune pentru “Mame de ingeri” A avut loc in Capela din Oraselul Copiilor.A fost o intalnire interconfesionala de rugaciune la care au participat copii si mame care accidental sau constient au contribuit la curmarea vietii copilului nenascut prin diferite metode.A fost un moment de rugaciune pentru mame, ca un regret a faptelor anterioare si o dorinta de iertare pentru pacatul savarsit.Poate si un sincer angajament de a viata noului nascut.

Coodonator de proiect Ing.Miorita Sateanu – presedinte Uniunea Femeilor Bihor Oradea


Mesajele afișate de participanți pe pancartele aduse în centrul municipiului pot fi considerate strigăte ale copiilor avortați: „Adevărații doctori NU ucid copiii!”, „Nu poți fi creștin și pro-avort!”, Cât costă un avort? O viață umană”, „Dumnezeu m-a țesut în pântecele mamei mele”, „Avortul oprește o inimă care bate și frânge inima unei mame”, „Și eu sunt copil. Am dreptul la viață!” etc. De asemenea, unii părinți tineri și-au înzestrat copilașii aduși la miting cu panouașe pe care scria „Eu am supraviețuit”. Marșul pro-viață de sâmbătă (24 martie) a urmat traseul Piața Unirii – Podul Ferdinand – corso – Parcul Traian – str. Andrei Șaguna – Parcul Libertății (Podul Mic) – Parcul 1 Decembrie.


5. Colocviu cu studentii de la Facultatea de Stiinte Socio Umane. Intalnirea a fost foarte importanta si utila studentilor. Acesta pentru ca asistentii sociali sunt cei care intra in contact cu diverse familii, stabilesc nivelul de trai al familiei si constata daca sunt indeplinite conditiile cresterii copiilor. Pot oferii consultanta si pot da informatii privind utilizarea serviciilor de stat pentru a mentine sarcina

6.Masa rotunda cu studentii de la Facultatea de Medicina si Farmacie.Tema intalnirii a fost sustinuta si prezentata de catre prof. Rachitan Cristian din USA care a interpretat eliminarea sarcinii ca un efect negatic asupa sanatatii mamei care intrerupe sarcina intentionat.Intalnirea cu studentii de la Medicina a fost o motivatie pentru a atentiona viitorii medici asupra deontologiei lor ca fiind aparatori si salvatori de vieii omenesti si nu distrugatorii acesteiaStudentii au purtat un dialog foarte constructiv cu invitatul din USA completandu-si cunostintele prin raspunsurile primite la intrebarile formulate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu