miercuri, 18 decembrie 2013

Proiectul- Penitenciarul de maximă securitate - Bihor Oradea

Oportunitatea de a colabora cu Penitenciarul de maximă securitate din Oradea a reprezentat o provocare pentru UFB  ca organizator- datorită mai  multor factori: Condițiile impuse de gazde, obligatorii, și mult deosebite față de cotidian, dar mai ales motivația de a ne implica prin demersurile noastre alaturi de cadrele de specialitate din Penitenciar (psihologi, ofițeri, îndrumători cultural, preot, etc.) în ceea ce se cheamă sprijin moral pentru persoanele aflate în detenție, la unele chiar în reeducarea lor, redarea lor sociețații.

Acest proiect a pornit cu 10 ani în urmă, când  la Penitenciarul de maximă securitate din Oradea exista și sectia de femei deținute. Printr-un program de colaborare un număr de 8-10 membre UFB participau prin rotație la activități. De la cursurile de alfabetizare, activități de croitorie, tricotat, educație religioasă, cultură generală, etc, sub supravegherea personalului specializat din Penitenciar, de toate am făcut!
Aveam o participare numeroasă , eterogenă ca nivel de pregătire.

Unul dintre cele mai complexe și emoționante proiecte din acea perioadă a fost acela în care uniunea organiza cu ocazia zile de 8 martie, 1 iunie, programe culturale la care participau mamele aflate în detenție, surpriza fiind întâlnirea cu copiii și aparținătorii pe care-i aduceam la sala unde se desfăsura activitatea: Teatrul de Păpuși Arcadia.
Copiii primeau pachețele cu surprize și erau împreună cu mamele lor- la final petrecând câteva momente de tandrețe și bucurie la o mică agapă pe care o organizam în holul teatrului. Activitatea, sponsorizările și organizarea se făcea în colaborare cu partenerii noștri.

Tot în perioada aceea, doamna Miorița Săteanu, președinta UFB s-a implicat activ în acțiunea de reintegrarea catorva cazuri de persoane private de libertate la eliberarea lor- colaborând cu AJOFM, Primărie, firme private, etc, relatiile private stabilite între organizația noastră și peroanele private de libertate fiind una strânsă.

După schimbarea structurii penitenciarului și tranformarea lui în Penitenciar de Maximă siguranță- activitatea s-a reluat conform noilor norme impuse de gazde, concretizându-se printr-o mulțime de proiecte stabilite de comun acord cu factorii responsabili din Penitenciar.

Toate activitățile UFB, au fost și sunt organizate și se desfășoară în baza protocolului de parteneriat a greate de comun acord între cele două părți implicate. Am avut permanent in vedere organizarea unor activități cultural educative, religioase și recreative care s-au bucurat de un real succes.
Concursuri de recitări și scenete, concurs de eseuri,  expuneri și medalioane literar muzicale, concursuri de cultură generală: recunoașteți opera și personajul literar prezentat. Participanții și câștigătorii au fost nominalizați la stația de radioficare a unității și câștigătorii au primit diplomă de participare.

UFB prin persoana doamnei Raț Voichița conducatoarea proiectelor de la Penitenciar a contribuit la îndumarea a trei persoane aflate în detenție care au participat la concursuri de creație și recitări organizate la nivel de țară- participanții obținând un loc intai  și doua mențiuni.
Toate proiectele desfășurate le-am pregătit cu multă minuțiozitate  și seriozitate - stimulați fiind de faptul că treptat numărul și calitatea participanților la activități s-a îmbuntățit continuu fapt ce ne-a determinat să ridicăm ștacheta temelor, a modalității de desfășurare , a clasificării lor.
Lucrările care s-au evidențiat prin originalitate , competență, aspect grafic și literar au fost premiate și prezentate în fața participanților - și popularizate prin stația de amplificare și chiar  la televiziunea  din unitate.
Insistăm de fiecare dată prin indicarea de bibliografii literare, expoziții de carte, actiuni gen întrebări-răspunsuri, activități interactive să populaizăm fondul de carte din Penitenciar ca un mijloc deosebit de benefic în petrecerea timpului și nu numai.

Aș enumera doar titlul câtorva proeicte și generice de activități desfășurate.

  • ”Șanse egale- Venim între voi”- campania de reintegrare socială a persoanelor puse în libertate.
  • ”Ziua internațională a persoanelor vârstnice”
  • ”Violența și implicațiile ei în familie și societate”
  • Ziua căsătoriei
  • Oferă o floare nu o palmă
  • Carte frumoasă cinste cui te-a scris- concurs interactiv.
  • Recunoașteți personajul, opera și autorulei- concurs
Medalioane literare, comemorative și aniversare: M. Eminescu, V. Alecsandri, I. Creagă, V. Voiculescu, O. Goga, L. Rebreanu, T Arghezi, A. Păunescu, M. Sorescu, N. Stanescu, etc.

De menționat și activitățile de creație de obiecte realizate de persoanele din penitenciar, ca - felicitări, mărțisoare, obiecte care au fost prezentate în expozitii proprii in unitate și la expozitiile mari organizatte de UFB în dferite locatii in municipiu.
Apreciem pozitiv colaborarea deosebită și întelegerea aratata de conducerea penitenciarului prin persoana dlui Ilea Ioan. Multumim pentru indrumarea și sustinerea dlui Tica Gabriel sef serviciu educatie,
Aprecieri doesebite pentru permanenta solicitudine și implicare directa in organizarea activitatilor domnilor, Marginean Lacrima, Tit Mariana, Holonec Anca, Blaga Daniela, Floare Dudas,  si  Alexandru Cirap.
De asemenea trebuie sa multumesc amintind numele colegelor mele din UFB care si-au adus contributia la realizarea acestor activitati: ing. Miorita Sateanu, presedinta UFB, prof. Raț Voichita coordonator de proiect, prof.Beliciu Hortensia , Matei Maria, Carmen Tocuț sociolog, prof. Iliescu Doina, Vâlciu Doina, Bodi Ileana.

Si fiindcă orice activitate pe  care o organizezi și o desfășori pe durata a câțiva ani e obligatoriu să fie evaluată, îndrăznesc să afirm în numele colegelor cu care am colaborat că proiectele propuse și  realizate sunt dovada cea mai elocventă că nu au fost formale, iar implicarea prin participare a perosanelor aflate în detenție este în creștere numerică și calitativă deci obiectivul pe care ni l-am propus a ajuns în bună parte la sufletul participanților.



Si vrem să credem că nu este puțin lucru, aceasta este răsplata eforturilor noastre de voluntar!

Coordonator de proiect, Voichita Rat

Câteva diplome care au supraviețuit in arhiva, din anii 2008, 2011 si 2013.

2 comentarii:

  1. de ce nu postati poze cu persoanele mentionate in material?

    RăspundețiȘtergere
  2. In penitenciar nu au voie sa faca poze decat persoane autorizate, cu atat mai mult publicarea unor poze nu se permite fara aprobare speciala. Faptul ca reprezentante ale Uniunii Femeilor au fost primite in interior, si proiectele lor au fost acceptate, este deja un lucru mare.

    RăspundețiȘtergere