Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor o continuitate, facănd-o unică, statornică și nemuritoare.
Copiii sunt cele mai sensibile ființe, dornice să învețe, să înțeleagă, să simtă. Varsta lor fragedă constituie un avantaj, se poate lucra cu niște minți și suflete curate, nepoluate încă de alți factori.
De aceea la început de primăvară în cadrul activitățiilor „Ceata lui Pițigoi” desfășurate în Orășelul copiilor au fost invitați preșcolarii și școlarii unităților participante la proiectul „Sărbătorile la romani” pentru a desfășura activități legate de marcarea evenimentelor și sărbătorilor de primăvară.
Astfel prima activitate s-a desfășurat sub îndrumarea profesorilor Dobran Viorica- C.S.E.I Cristal, Bernad Floare, Irimuș(Jurcuț) Maria- GPP nr 45 și Pantazi Teodora- C.S.E.I Nr.1, în parteneriat cu Uniunea Femeilor Oradea-Bihor, prin persoana d-nei Miorița Săteanu- președinte și coordonatorul acestui proiect, precum și reprezentanta Primăriei d-na Cătălina Kuibus.
Activitatea a debutat prin prezentarea ”Mărțișorului- simbol al primăverii, speranței și norocului”, unde d-na Dobran Viorica precizează semnificația șnurului, a culorilor alb(înțelepciunea bărbătului) și roșu (vitalitatea femeii), astfel acesta exprimand împletirea inseparabilă a celor două principii.S-au spus legende tradiționale ale mărțișorului sau alte mituri care circulă în diferite zone ale țării care spun că : mărțișorul este un talisman aducător de noroc dacă-l porți cu încredere și demnitate, mărțișorul este simbolul sosirii primăverii și alungarea iernii, culorile făcand trimitere la sangele roșu pe zăpada albă, sau mărțișorul se atarnă într-un pom fructifer punandu-ți o dorință care se va împlinii.
Cui și cum se dăruiesc mărțișoarele? Tradiția spune că mărțișorul este oferit pe 1 Martie ca vestitor al primăverii, primind însă in ultimii ani semnificații diverse, de la podoabe aducătoare de noroc la simbol al renașterii naturii, de aceea am trecut și noi la activitatea practică de confecționare de mărțișoare.
Sub îndrumarea d-nelor Bernad Floare și Irimuș Maria, copii s-au întrecut în confecționarea de mărțișoare diferite, mămăruțe, fluturaș, floricele multicolore, pe care le-au dăruit unii altora, nouă, cadrelor didactice sau ducandu-le acasă celor dragi.
Alt grup sub îndrumarea d-nei Cătălina Kuibus au confecționat flori din diverse materiale, iar alături de d-na Dobran Viorica au făcut felicitări cu ghiocei, materiale ce au fost pregătite de d-na prof. Opriș Aurelia, d-na prof. Lezeu Rodica şi d-na prof. Pop Andra.D-na prof. Bernad Floare învață copii un cantecel cu promisiunea că data viitoare vor continua aceste activități, să pregătim mamelor drept cadou un mărțișor și o felicitare.
D-na prof. Dobran Viorica, împreună cu elevele voluntare Melinda și Cristina, a organizat expoziția cu lucrările executate sub denumirea de „Sărbătorile la romani” expoziție care va fi complectată cu lucrările de 8 martie.
În scopul organizării expozitiei au colaborat d-nul prof. Borma Cosmin, d-na prof. Pantazi Teodora, d-na Fiț Florița care au confecționat cu copii și colegii de la clase mărțișoare și felicitări, pe care le-am dăruit asociației nevăzătorilor, sau la expoziția de la C.S.E.I Cristal și Orășelul copiilor, mărțișoare și felicitări au confecționat și preșcolarii de la GPP 27, sub
îndrumarea d-nelor porf. Borma Gabriela și Tăut Elisabeta și Maria Tanase.
Sateanu Miorita
Sateanu Miorita
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu