luni, 15 mai 2023
15 Mai - *ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FAMILIE*
joi, 11 mai 2023
Invitație - Ziua Internațională a Familiei
LA CENTRU SOCIAL MULTIFUNCTIONAL
LUNI 15 MAI ORELE 11,00
-str Cazaban (in stația de autobus de la Strandul din IOSIA) se va sărbătorii
ZIUA MONDIA LĂ A FAMILIEI
conform cu decizia adoptată în 1993 a Adunării Generale a ONU .
Obiectivul principal al acestei zile este de a sublinia importanţa familiilor în societate şi de a promova valorile familiei - egalitatea, împărţirea responsabilităţilor casnice, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor vârstnice.
Cu deosebită stimă și prețuire
MIORITA SĂTEANU
miercuri, 10 mai 2023
Expoziție de artă - invitație
COMUNICAT de PRESĂ
Prin proiectul "PODUL PRIETENIEI INTERCULTURALE * derulat de către Cetățeni Activi la Puterea a Treia în colaborare cu Centrul de Cultură Județ Bihor si Muzeul Țării Crisurilor organizează expoziţia :
*DĂRUIESC DRAGOSTE ȘI APRECIERI INTREGII FAMILII*
Panotarea expoziție v-a avea loc in data de Joi 11 Mai orele 11,00 Cetate etaj I
Vă rugăm să vizitați expoziţia in perioada -12 MAI 2023 – 31 MAI 2023,
Participă cu golblene Dorina Nan, Paula Nan, Lili Blaga si Hortenzia Belicciu, si cu lucrări specifice ale artiștilor plastici consacrati si debutanți; Ioana Precup, Alin Crețu, Eugenia Drăgoi și atelierul de creatie al copiilor, Szell Ecaterina, Erzsebet Treier, Csatho Tohotom , Bardici Eva, Vassy Erzsebet, Nytrai Karoly, Marian Noemi , Popon Cristina, Liviu Marc, Banyai Szavados Katalin, Ecaterina Grecu si Tabără "Ceata lui Pițigoi*, Ileana Vlad, Edina Puşcaş, Cornel Dușmanu, Tatiana Moisi , Anastasia Portelechi, Tabără ", Galeria de ceramică*Pro Familia* -Jakabffy Emma și Galeria "Tibor Erno* și Stefania si Iosif Wagner.
Mulţumim anticipat pentru colaborare si sprijinul acordat pentru informarea cititorilor dumneavoastră
Cu stima Miorita Sateanu
coordonator de proiect
“Podul prieteniei interculturale” deschiderea proiectului
Ieri, 9 mai, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului “Podul prieteniei interculturale”, iniţiat de d-na Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al oraşului, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gh. Şincai”, cu sprijinul primăriei municipiul Oradea.
Festivitatea a debutat cu un mini-recital al corului “General Traian Moşoiu”, condus de dl. Ioan Fluieraş. Ne-au transmis un cuvânt de salut subprefectul Emilian Pavel, reprezentatul primăriei, dar şi dl Vasile Marcu. D-na Agneta Marcu ne-a “purtat” în timp pe acordurile Odei Bucuriei. Dl Vasile Todincă, Maria Bilan, Monica Fabian – au vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai, despre trecut, dar şi despre viitor.
Este un proiect ambiţios care îşi propune să aducă împreună oameni de etnii diferite, cu obiceiuri diferite, dar uniţi de aceleaşi pasiuni, preocupări şi intenţii. Sunt implicate următoarele asociaţii: Forumul Democrat German, Forumul Democrat Slovac, Asociația Pensionarilor Maghiari “Parțium”, Ascoiația Uncranienilor din România, Asociația Romilor, Comunitatea Evreilor din Oradea.
Proiectul se va desfăşura pe durata înregului an şi va cuprinde: activităti culturale si de educatie, conferințe, mese rotunde, înâlniri de socializare între comunităţile implicate în acest proiect. De asemenea, vor avea loc concerte susţinute de membrii şi aparţinătorii comunităţilor, ateliere de creație (pictură, confecţionare obiecte artizanale specifice, obiecte decorative, etc ), ateliere de muzică, demonstraţii de dans şi un atelier gastronomic.
Vom reveni cu informaţii despre evenimentele ce urmează.
A consemnat Lilia Blaga .
„Acest proiect se înscrie în conceptul „Cetățeni activi la puterea a treia”, având drept scop organizarea unei serii de evenimente dedicate orădenilor pentru a se simți utili și valoroși, pentru a socializa și a-și etala talentele în diverse domenii cultural-artistice, dar și pentru a se implica în acțiunile de voluntariat în toate domeniile: educație, cultură, mediu, sănătate, economie, precum și pentru a descoperi altele noi. Ne propunem să aducem împreună oameni de etnii diferite, profesii diferite, domenii diferite, dar cu pasiuni comune”, ne-a declarat ing. Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului.
Perioada de derulare a proiectului este mai-noienbrie 2023, iar lunar va cuprinde două evenimente dedicate comuităților etnice.
Deschiderea oficială a proiectului „Podul prieteniei interculturale” a avut loc în compania Corului „General Traian Moșoiu”. Agenda activității a mai cuprins cuvântul de salut adresat celor prezenți din partea Primăriei Oradea de către Denisa Moșincat, consiliera cabinetului viceprimarului, prof. Antonia Nica. Totodată, un cuvânt de apreciere privind obiectivele proiectului au fost scoase în evidență de ing. Emilian Pavel, subprefect al județului Bihor.
Ing. Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului, a prezentat proiectul „Podul Prieteniei Interculturale”, menționând că dorește să facă cunoscute personalitățile culturale ale comunităților etnice, subliniind faptul că pictori, muzicieni, poeţi, scriitori, într-un cuvânt, artistul creator de frumos, făureşte bunuri spirituale, acea hrană de folos pentru sufletul nostru, pentru mintea care generează linișite, pace și bună înțelegere.
Prof. col. (r) Maria Odette Bilan a făcut o scurtă trecere în revistă a situației istorice actuale, din perspectiva refugiaților ucraineni, precizând că domnia sa, fiind de origine ucraniană, oferă ajutor substanținal confraților săi, pentru a-și găsi liniștea într-un climat de pace și bună înțelegere în România.
Problemele comune privind educația au fost prezentate de prof. univ. emerit dr. Vasile Marcu. O trecere în revistă a originii piesei muzicale „Odă bucuriei”, care a făcut obiectul zilei de 9 mai, Ziua Uniunii Europene, a fost edificată prin interpretarea la violoncel de prof. univ. emerit dr. Agneta Marcu. O incursiune în prezentarea obiceiurilor și păstratea tradițiilor specifice comunităților conlocuitoare a fost oferită de prof. univ. cercetător dr. Vasile Todincă.
Întrucât proiectul „Podul prieteniei interculturare” includea și concepția de interconfesionalitate, datorită faptului că fiecare comunitate etnică aparține unui alt cult religios, a fost necesar ca tema „Credința” să fie prezentată de fr. Mihai Vătămănelu – OFMConv, vicar general la Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
Partenerul desemnat și implicat în derularea proiectului, Biblioteca Județenă „Gheorghe Șincai” Bihor, a fost reprezentantă la acest eveniment prin doamnele bibilotecare Delia Pantea și Lilia Blaga.
Totodată, au fost invitați reprezentanți ai comunităților etnice care, prin câteva cuvinte, au prezentat organizația pe care o reprezintă: prof. Monica Fabian - Forumul Democrat German; Jarka Mihareț - Forumul Democrat Slovac, Comunitatea Evreilor din Oradea - Alexandrina Chelu Schorr și Robert Schorr; Comunitatea Ucrainenilor din Bihor a fost reprezentă de prof. col. (r) Maria Odette Bilan. Zita Stan, din partea Asociației Pensionarilor Maghiari din Partium, a prezentat un scurt raport asupra acitivităților derulate de membrii organizației și a scos în evidență colaborarea deosebit de valoroasă cu membrii proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”. Din partea Asociației Ciore Roma a participat Carmen Lakatos.
În încheiere, au recitat poezii tematice poeta Ioana Precup și prof. Aurel Horgoș, după care interpretul de muzică populară Adrian Bojan a oferit un recital de melodii patriotice și populare specifice zonei.
Următoarea manifestare pe agenda proiectului va avea loc vineri, 12 mai, de la ora 11.00. Este vorba despre vernisajul expoziției „Dăruiesc dragoste și apreciere întregii familii”, care se va desfășura în sala de expoziții a Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal din Cetate. În data de 14 mai, de la ora 12.00, se va celebra o liturghie, cu rugăciuni dedicate Zilei Mondiale a Familiei, care va avea loc la Biserica „Sfântul Gheorghe”, în limbile natale ale reprezentanților comunităților etnice.
vineri, 5 mai 2023
Podul prieteniei interculturale- invitație
Prezentarea domeniilor culturale:
Literatură – prof. SILVIA BODEA SĂLĂJAN – membră în Uniunea Scriitorilor din România;
Muzica – prof. univ. emerit dr. AGNETA MARCU;
Educație – prof. univ. emerit dr. VASILE MARCU;
Tradiție – prof. univ. cercetător dr. VASILE TODINCĂ;
Credință – vicar general Episcopia Unită cu Roma Greco Catolică – fr. MIHAI VĂTĂMĂNELU – Ordinul Franciscanilor Minori Conventuali
Vor participa reprezentanții comunităților etnice:
MONICA FABIAN- Forumul Democrat German
ADRIAN MERKA- Forumul Democrat Slovac
ROBRT SCHORR- Comunitatea Evreilor din Oradea
MARIA ODETTE BILAN Comunitatea Ucrainenilor din Bihor
ZITA STAN - Asociația Pensionarilor Maghiari din Parțium
IOAN LĂCĂTUȘ- Asociația Cioro Rroma
Cetățeni Activi la Puterea a Treia
CORUL ”GENERAL TRAIAN MOȘOIU”
VĂ MULȚUMIM CĂ NE ONORAȚI CU PREZENȚA!
miercuri, 3 mai 2023
Podul prieteniei interculturale - Agenda proiectului
Proiectul se înscrie în conceptul „Cetățeni activi la puterea a treia”, având drept scop organizarea unei serii de evenimente dedicate orădenilor: pentru a se simţi utili, valoroși, pentru a-şi cunoaşte vecinii şi pentru a socializa, pentru a pune în valoare unele talente şi pentru a descoperi altele noi. Ne propunem să aducem împreună oameni din etnii diferite, profesii diferite, domenii diferite, dar cu pasiuni comune!
Proiect finanțat de Primăria Municipiului Oradea.
Perioada de derulare: mai-decembrie 2023.
Lunar vor avea loc câte două evenimente.
MAI
-
Marți, 9 mai, orele 11:00 - Deschiderea festivă a proiectului „Podul prieteniei interculturale” .
Locaţie: în Sala mică a Primăriei municipiului Oradea.
Coordonator: Miorița Săteanu
-
Vineri, 12 mai, orele 11:00 – vernisajul expoziţiei
„Dăruiesc dragoste şi apreciere întregii familii”
Locaţie: Sala de expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor - Complexul Cetate Oradea
-
Duminică- 14 MAI orele 11 ,00 -
Moment de rugăciune închinată membrilor familie cu ocazia Zilei Mondiale A Familiei
Locația : Biserica *Sfântul Gheorghe *
Celebrează: părintele paroh Olimpiu Todoreanu
IUNIE
-
Marţi, 13 iunie, orele 11:00
Atelier de creaţie „Mâini îndemânatice – minţi creative”
Coordonatori eveniment: Ecaterina Grecu, Rodica Denuţ, Szilagyi Ibolya, Monica Fabian.
Locaţie: sediul Asociaţiei Pensionarilor Maghiari „Partium”.
-
Marţi, 27 iunie, orele 11:00
Să facem cunoştinţă - Eveniment organizat de Comunitatea Evreilor din Oradea. Vor fi prezentate obiceiuri legate de sărbători specifice, tradiţii. Vor fi prezente personalităţi din lumea muzicală şi literară.
Coordonatori eveniment: Alexandrina Schorr, Robert Schorr
Locaţie: sediul Comunităţii Evreilor din Oradea, str. Mihai Viteazu, nr. 4.
IULIE
-
Vineri, 7 iulie, orele 11:00
Să facem cunoştinţă - concert de muzică şi dansuri tradiţionale, susţinut de Comunitatea Romilor prin fundaţia „Ciore Roma”.
Coordonator eveniment: președintele asociației Lakatos Ioan
Locaţie: Sala festivă a Facultăţii „Partium”.
-
Vineri, 27 iulie, orele 17:00
Seară de muzică şi dansuri tradiţionale
Asistenți coordonatori Monica Fabian, Alexandrina Schorr , Robert Schorr, Szilagyi Ibolya, Maria Odette Bilan
Locaţie: Sala festivă a Facultăţii „Partium”, Str.Primăriei nr.36
AUGUST
-
Miercuri, 2 august, orele 17:00
Să facem cunoştinţă - eveniment susţinut de Forumul Democrat German – Personalităţi ale culturii, muzicii şi literaturii germane.
Coordonator eveniment: Monica Fabian
Locaţie: sediul Forumul Democrat German, Oradea.Str: Sulyok Istvan nr:23
-
Marţi, 22 august, orele 17:00
Să facem cunoştinţă - seară românească- lectură din poezia clasicilor români, organizată cu ocazia Zilei Limbii Române.
Coordonator eveniment: Biblioteca Judeţeană, Oradea
Locaţie: sediul Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai”, Oradea, str. Armatei române, nr. 1/A
SEPTEMBRIE
-
Joi, 7 septembrie, orele 11:00
Să facem cunoştinţă - eveniment susţinut de Asociaţia Pensionarilor Maghiari „Partium”.
Coordonator eveniment: Szilagyi Ibolya.
Locaţie: sediul Asociaţiei Pensionarilor Maghiari „Partium”, Piața 1 Decembrie nr.2
-
Sâmbătă , 3- septembrie,
Seară de rugăciune interconfesională .
Eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, care se sărbătoreşte în 1 octombrie.
Locaţie: Biserica „Tuturor Sfinţilor”, Paroh al Bisericii - Fr. Ugo Bozzi.
Coordonatori eveniment: Maria Odette Bilan, Pascu Heteş, Robert Shorr, Alexandrina Schorr, Szilagyi Ibolya, Monica Fabian, Lakatos Ioan
OCTOMBRIE
-
Sâmbătă, 7 octombrie, orele 11:00 –
„Să gătim împreună „ zi de prezentare a reţetelor tradiţionale specifice fiecărei comunităţi etnice. Zi dedicată gastronomiei.”
Coordonatori eveniment: Administrator restaurant Dorina Nan, Maria Odette Bilan
Locaţia: restaurantul hotelului Tranzit, str. Ogorului, nr. 62, Oradea.
-
Vineri, 20 octombrie, orele 11:00 –
Să facem cunoştinţă - eveniment susţinut de Forumul Democrat Slovac – Personalităţi ale culturii, muzicii şi literaturii slovace
Coordonator eveniment: Ambasador al României în Republica Slovacă domnul Călin Fabian
Locaţie: Forumul Democrat German Oradea, Str: Sulyok Istvan nr:23
Noiembrie
-
Marți 7 noiembrie
Închiderea proiectului ” Podul prietenieie interculturale.
Locația : Sala de sedințe a Primăriei municipilui Oradea
Participanţi: Forumul Democrat German; Forumul Democrat Slovac; Asociația Pensionarilor Maghiari din “Parțium”; Asociația Ucrainienilor din România; Comunitatea Evreilor din Oradea; Asociaţia Romilor; inițiativa „Cetățeni activi la puterea a treia”.
Asistenți coordonatori:
Monica Fabian
Alexandrina Schorr
Robert Schorr
Szilagyi Ibolya
Maria Odette Bilan
Lakatos Ioan
Coordonatorul general al proiectului:
Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al oraşului Oradea.
Proiectul este susţinut de Primăria Municipiului Oradea și derulat în parteneriat cu Biblioteca
Judeţeană „Gh. Şincai”,Oradea, Bihor.