miercuri, 10 mai 2023

“Podul prieteniei interculturale” deschiderea proiectului

                              

Ieri, 9 mai, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului “Podul prieteniei interculturale”, iniţiat de d-na Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al oraşului, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gh. Şincai”, cu sprijinul primăriei municipiul Oradea.

Festivitatea a debutat cu un mini-recital al corului “General Traian Moşoiu”, condus de dl. Ioan Fluieraş. Ne-au transmis un cuvânt de salut subprefectul Emilian Pavel, reprezentatul primăriei, dar şi dl Vasile Marcu. D-na Agneta Marcu ne-a “purtat” în timp pe acordurile Odei Bucuriei. Dl Vasile Todincă, Maria Bilan, Monica Fabian – au vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai, despre trecut, dar şi despre viitor.

Este un proiect ambiţios care îşi propune să aducă împreună oameni de etnii diferite, cu obiceiuri diferite, dar uniţi de aceleaşi pasiuni, preocupări şi intenţii. Sunt implicate următoarele asociaţii: Forumul Democrat German, Forumul Democrat Slovac, Asociația Pensionarilor Maghiari “Parțium”, Ascoiația Uncranienilor din România, Asociația Romilor, Comunitatea Evreilor din Oradea.

Proiectul se va desfăşura pe durata înregului an şi va cuprinde: activităti culturale si de educatie, conferințe, mese rotunde, înâlniri de socializare între comunităţile implicate în acest proiect. De asemenea, vor avea loc concerte susţinute de membrii şi aparţinătorii comunităţilor, ateliere de creație (pictură, confecţionare obiecte artizanale specifice, obiecte decorative, etc ), ateliere de muzică, demonstraţii de dans şi un atelier gastronomic.

Vom reveni cu informaţii despre evenimentele ce urmează.

A consemnat Lilia Blaga .



„Acest proiect se înscrie în conceptul „Cetățeni activi la puterea a treia”, având drept scop organizarea unei serii de evenimente dedicate orădenilor pentru a se simți utili și valoroși, pentru a socializa și a-și etala talentele în diverse domenii cultural-artistice, dar și pentru a se implica în acțiunile de voluntariat în toate domeniile: educație, cultură, mediu, sănătate, economie, precum și pentru a descoperi altele noi. Ne propunem să aducem împreună oameni de etnii diferite, profesii diferite, domenii diferite, dar cu pasiuni comune”, ne-a declarat ing. Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului.

Perioada de derulare a proiectului este mai-noienbrie 2023, iar lunar va cuprinde două evenimente dedicate comuităților etnice.

Deschiderea oficială a proiectului „Podul prieteniei interculturale” a avut loc în compania Corului „General Traian Moșoiu”. Agenda activității a mai cuprins cuvântul de salut adresat celor prezenți din partea Primăriei Oradea de către Denisa Moșincat, consiliera cabinetului viceprimarului, prof. Antonia Nica. Totodată, un cuvânt de apreciere privind obiectivele proiectului au fost scoase în evidență de ing. Emilian Pavel, subprefect al județului Bihor.

Ing. Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului, a prezentat proiectul „Podul Prieteniei Interculturale”, menționând că dorește să facă cunoscute personalitățile culturale ale comunităților etnice, subliniind faptul că pictori, muzicieni, poeţi, scriitori, într-un cuvânt, artistul creator de frumos, făureşte bunuri spirituale, acea hrană de folos pentru sufletul nostru, pentru mintea care generează linișite, pace și bună înțelegere.

Prof. col. (r) Maria Odette Bilan a făcut o scurtă trecere în revistă a situației istorice actuale, din perspectiva refugiaților ucraineni, precizând că domnia sa, fiind de origine ucraniană, oferă ajutor substanținal confraților săi, pentru a-și găsi liniștea într-un climat de pace și bună înțelegere în România.  

Problemele comune privind educația au fost prezentate de prof. univ. emerit dr. Vasile Marcu. O trecere în revistă a originii piesei muzicale „Odă bucuriei”, care a făcut obiectul zilei de 9 mai, Ziua Uniunii Europene, a fost edificată prin interpretarea la violoncel de prof. univ. emerit dr. Agneta Marcu. O incursiune în prezentarea obiceiurilor și păstratea tradițiilor specifice comunităților conlocuitoare a fost oferită de prof. univ. cercetător dr. Vasile Todincă.

Întrucât proiectul „Podul prieteniei interculturare” includea și concepția de interconfesionalitate, datorită faptului că fiecare comunitate etnică aparține unui alt cult religios, a fost necesar ca tema „Credința” să fie prezentată de fr. Mihai Vătămănelu – OFMConv, vicar general la Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Partenerul desemnat și implicat în derularea proiectului, Biblioteca Județenă „Gheorghe Șincai” Bihor, a fost reprezentantă la acest eveniment prin doamnele bibilotecare Delia Pantea și Lilia Blaga. 

Totodată, au fost invitați reprezentanți ai comunităților etnice care, prin câteva cuvinte, au prezentat organizația pe care o reprezintă: prof. Monica Fabian - Forumul Democrat German; Jarka Mihareț - Forumul Democrat Slovac, Comunitatea Evreilor din Oradea - Alexandrina Chelu Schorr și Robert  Schorr; Comunitatea Ucrainenilor din Bihor a fost reprezentă de prof. col. (r) Maria Odette Bilan. Zita Stan, din partea Asociației Pensionarilor Maghiari din Partium, a prezentat un scurt raport asupra acitivităților derulate de membrii organizației și a scos în evidență colaborarea deosebit de valoroasă cu membrii proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”. Din partea Asociației Ciore Roma a participat Carmen Lakatos.

În încheiere, au recitat poezii tematice poeta Ioana Precup și prof. Aurel Horgoș, după care interpretul de muzică populară Adrian Bojan a oferit un recital de melodii patriotice și populare specifice zonei.

Următoarea manifestare pe agenda proiectului va avea loc vineri, 12 mai, de la ora 11.00. Este vorba despre vernisajul expoziției „Dăruiesc dragoste și apreciere întregii familii”, care se va desfășura în sala de expoziții  a Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal din Cetate. În data de 14 mai, de la ora 12.00, se va celebra o liturghie, cu rugăciuni dedicate Zilei Mondiale a Familiei, care va avea loc la Biserica „Sfântul Gheorghe”, în limbile natale ale reprezentanților comunităților etnice.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu