duminică, 28 octombrie 2012

Femeia din mediul rural, sărbătorită la Sânmartin - Veşnicia s-a născut la sat



Autor: Ioana Mateaş
click pe imagine pentru a putea vizualiza mai multe fotografii
Ziua Internaţională a Femeii din Mediul Rural a fost sărbătorită sâmbătă, 13 octombrie, la sala de sport a Şcolii Gimnaziale "Floare de Lotus" din Sânmartin printr-o serie de activităţi culturale cuprinse în proiectul "Veşnicia s-a născut la sat". Evenimentul a fost organizat de Uniunea Femeilor Bihor Oradea, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi în parteneriat cu Primăria Sânmartin şi Şcoala Gimnazială din localitate.

Sâmbătă, sala de sport a Şcolii din Sânmartin a fost împodobită cu obiecte de uz casnic vechi de peste 100 de ani, costume populare, ştergare, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, podoabe, obiecte lucrate prin tehnica quilling, covoare, perne etc., toate acestea făcând parte din expoziţia de obiecte de artă şi lucru de mână oferit de femeile din Sânmartin şi din localităţile învecinate. "În fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 15 octombrie, sărbătorim Zina Internaţională a Femeii din Mediul Rural. Aceasta este cea de-a şasea ediţie pe care o realizăm noi, de la Uniunea Femeilor Bihor Oradea. Precedentele ediţii s-au desfăşurat la Bulz, Biharia, Sântandrei, Oşorhei şi Oradea. La ediţia de la Sântandrei a fost prezentă şi o delegaţie din Suedia, de la Centrul Internaţional al Femeii, cu care noi colaborăm. De această dată, avem o delegaţie din Ungaria, din localitatea Biharugra", ne-a declarat Mioriţa Săteanu, preşedina UFBO. Manifestările de sâmbătă, la care, pe lângă locuitori ai comunei Sânmartin, au fost prezenţi primarul comunei, Lucian Popuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, şi liderul PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, au debutat cu o scurtă prezentare a obiectelor expuse, după care a urmat o sesiune de comunicări în cadrul căreia au vorbit Mioriţa Săteanu, preşedinta UFBO, primarul Lucian Popuş, Alin Păşcuţa, preotul Bisericii Ortodoxe din Sânmartin, învăţătoarea Ramona Bala şi prof. Domnica Pantea, directoarea Şcolii Gimnaziale "Floare de Lotus". Manifestările dedicate femeii din mediul rural s-au încheiat cu un program artistic. Elevii Şcolii din Sânmartin au susţinut un program diversificat, incluzând recitaluri de muzică, scenete, majorete, chitarişti, după care a fost rândul dansatorilor să-i încânte pe spectatori: Formaţia de dansuri germane din Palota al Forumului Democrat German, Formaţia artistică a Femeilor comunei Biharugra din Ungaria, Formaţia de dansuri al Asociaţiei Femeilor Maghiare din "Partium". Programul a continuat cu recitări din volumele personale ale Sabinei Măduţa, Ioanei Precup şi Ilenei Bodi, toate trei membre ale Uniunii Femeilor. Spectacolul s-a încheiat cu recitaluri de melodii populare şi de petrecere susţinute de interprete consacrate de muzică populară: Maria Matei, Veronica Nicodin Stoicu, Romina Nemeş, Lavinia Chifor, Florica Ruje, Viorica Marc Bulzan şi Maria Haiduc.



Preluat de pe http://www.crisana.ro/stiri/eveniment-14/femeia-din-mediul-rural-sarbatorita-la-sanmartin-vesnicia-s-a-nascut-la-sat-129847.ht

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu