Suntem în ultima parte a lunii care prevestește venirea primăverii, cel mai frumos si așteptat anotimp.
Natura întreagă s-a trezeit, a inviat, a renăscut si se naşte pentru a infrumuseța tot cea ce ne înconjoară
Păsările cerului și-au deschis graiul și farmecul și măiestiria trilurilor Ior vestesc timpul in care trebuie să-si găsească pereachea si să -si constuiească cuibul după priceperea si putera fiecărie specii de pasăre.
Explozia minunată si diversificată a formelor, a coloritului si a parfumului floral, al mugurilor gingași care dezvolta frunzele copacilor, printre care se strecoară adierea și şoapta vântului pentru a ne spune că a sosit primăvara
Soarele, aerul, apa si pământul sunt elementele care au creat aceste frumuseți, sunt adevăraţii părinţi ai minunățiilor naturii create de Bunul Dumnezeu
Sfânta natură isi deshide porțile spre viață, fiecare colțișor al pământului deschide ochiul magic să vadă razele de soare, să simtă căldura lui binefacătoare,
Nici vietățile și mai ales păsările, nu uită că sosirea primăverii este înzestrată cu darul de a le da startul la trezire, a le da alarma că păsările se pot întoarce la cuiburile lor, din lunga lor călătorie, iar vietățiele scot capul din vizuinele lor, pentru a testa starea ocrotitoare a atmosferei,
In această stare generală de renaștere, de dorința de viață și noi, oameni trecem printr-o stare specială de înviorare, percepem schimbările naturii, înregistrăm trezirea la viață, ne deschidem ochii mari spre lumina care ne înconjoară, pentru a vedea toată frumusețea reinoită a naturii, clocotind de viață, natură, care a primit Binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a ne face conștienți de mareția Lui, peste tot cuprinsul pământului.
Balsamul primăverii ne cuprinde inima de bucurie, veselia este molipsitoare si dorința de a vedea natura inflorită ne conduce la minunatele si inegalabilele Sfinte Sărbători care vin odată cu primăvara.
Dar pentru a primi creștinește aceste sărbători trebuie să dăm dovada că merităm să le primim, pentrucă astfel Sfintele Sărbători să marcheze pentru noi, in Cartea Sfânta, dorința noastră de a primi mântuirea, de a avea deschisă ușa spre Poarta Raiul, de a cunoaște viața veșnică.
Marel Post al Sfintelor Paști este rânduit cu ințelepciune, pentru credincioși.
Prin acest post credinicioși își pun mari speranțe in puterea lor la meditație, in deschiderea lor spre a fi milostivi și a –și ajuta aproapele, in bucuria supuneri lor, la abținera poftelor lor fizice si alimentare, in dezlegarea lanțurilor de răutate și dușmanie, astfel, Lumina lor va răsări ca zorile, il vor descoperii pe CHRISTOS, încrederea și recunoștința față de Domnul le va umple sufletele si Binecuvântarea Domnului îi va insoți in toată viața si vor dobândi mântuirea
Scopul inițial al postirii de dinaintea Sfintelor Paști este o pregătire spirituală inaintea Invierii Măntuitorului – este simbolul intregii vieți a unui om, simbol, care se va implini prin propria sa inviere.
Toti credincioși din intreaga lume dorim să întâmpinăm, Sfintele Sărbători ale INVIERII LUI ISUS, cuprinși de Harul lui Dunmnezeu, cu momente de maximă bucurie, după o lunga perioada de reculegere și post , ca o dovadă a entuziasmului, prin rugăciune și evlavie în credință, pentru iertarea păcatelor și al greșelilor noastre.
Pentru că știm, că Dumnezeu este Iubire, este ințelegător, milostiv si iubitor de oameni, care vrea mântuirea si NU pierzania noastră și care pentru asta s-a făcut OM și a pătimit pentru noi si incă pătimește pentru fiecare dintre noi până la sfârșitul veacurilor, timp in care Dumnezeu ne dă LUMINA lui pentru a lumina calea care ne duce spre INVIERE noastră.
Postul mare cuprinde Săptămâna Patimilor , care insă începe cu intrarea triumfală a Domnului nostru Isus Christos in Ierusalim si intimpinarea lui Isus de către mulțime cu ramuri de finic si măslin, multime care dorea să-și manifeste prețuirea, așternând in calea lui ramuri si chiar hainele lor si strigând: OSANA , BINE ESTE CUVÂNTAT CEL CE VINE INTRU NUMELE DOMNULUI!
Este sărbătoare prin care Isus merge conștient spre JERTFA DE PE CRUCE.
EL putea să evite moartea, insă o primește de bună voie pentru a o birui.
LUI nu-i este impusă moartea ca o necesitate, așa cum ne este impusă nouă . De acea EL moare pentru alții si nu pentru Sine. El nu avea păcatul imprimat in El , ca noi toți, pentru că S-a născut ca OM prin voia lui Dumnezeu.
Existând din veșnicie ca Dumnezeu, EL și-a luat firea omenească, dar a incadrat-o in ipostasul Dumnezeiesc. Dacă s-ar fi născut ca orice OM , din păcat, prin pasiune omenească, ar fi murit ca un om obișnuit si NU pentru noi. Ar fi rămas in moarte ca orice OM, deci NU ar fi INVIAT.
La Intrarea in Ierusalim a lui ISUS, se sărbătorește Sfănta zi a Floriilor, an de an, Dumineca Floriilor, al Stâlpăririlor prevestește Paștele , sărbătoare seminficativă a schimbărilor, prin care se inoiesc sufletele, se netezesc cărăriele dintre oameni, se dezvăluie bunătatea și dărnicia pentru aproapele, cel care se confruntă cu diverse probleme in viața zilnică
În Dumineca Floriilor sau se mai numește si al Stâlpăririlor, deoarece cu ramurile de măslin si finic a fost întâmpinat Isus la intrarea Ierusalim În această Sfântă zi a Floriilor, creștinii duc in biserică , ramuri inmugurite de salcie care sunt binecuvântate ca simbol al renașterii vegetației si ca un semn al biruinței impotriva morții.
Sărbătorirea *Floriilor* sunt un prilej justificat pentru ca persoanele care poartă un prenume cu semnificație de flori să fie felicitate si binecuvântate pentrucă sunt simbolul unuie flori din gădina Domnului.
Fiecare floare simbolizează, in mod tradițional, sentimente, stări sau idei cu înțeles special pe care le transmit prin colorit, formă și aroma parfumată pe care o emană conform *limbajului florilor*
Incântați si inspirați de această risipă de frumusețe sunt alese la sfântul Botez dintr-un motiv , de sentimente, de afectiune și prețuire un prenume cu nume de flori precum Crina, Viorica, Hortenzia, Narcisa, Dalia, Laura, Lăcrămiora, Margareta, Camelia, Violeta si multe altele
Sunt situații speciale, cu ocazia sărbătoririi zilelor onomastice pentru a oferi flori care sunt mesagerii dragostei, ai speranței, ai prieteniei, ai dorinței, ai iertarii, ai recunoștinței sau sunt mesajerii emotiilor și al gândurilor intr-un mod tăcut și secret, dar eficient pentru a impresiona, pentru a comunica mai ușor cu oamenii dragi.
Duminica Floriilor , deschide Săptămâna Mare, a Patimilor, cea mai importantă din perioada Postului în care credinciosii au oferit prin devoțiunea Calea Sfintei Crucii, suferințele, pricinuite de greșelile și păcatele omenirii prin răstignirea si moartea lui ISUS.
Aceste sfinte pătimiri, dureri și chinuri, ale Mântuitorului nostru sunt indemnuri în dorină de a desăvârși statornicia in viața creștinească oferită Fiului Dumnezeiesc , Săpânului lumii si al Părintelui neamului omenesc.
Ing.MIORITA SATEANU
Presedinte onorific Uniunea Femilor Bihor
Cetățean de onoare al Municipiului Oradea
Membră in Forumul Ecumenic al Femeilor Creştine din România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu